top of page

Ruji

Ruji
foto Bryan Stricker.jpg
foto Bryan Stricker.jpg
foto Bryan Stricker.jpg
foto Bryan Stricker.jpg
  • 30 min. live met gitaar

  • 60 min. live met gitaar

Ruji is een Nederlandse singer-songwriter met Rwandese roots. Hij maakt feelgood popmuziek voor een breed publiek met invloeden uit R&B en Afrikaanse muziek. Ruji werkt op dit moment aan zijn eerste soloalbum, dat later dit jaar zal verschijnen.

Ruji ontwikkelde zijn interesse voor muziek op zeer jonge leeftijd. Van kleins af luisterde hij naar Afrikaanse muziek en zong hij mee met videoclips van wereldsterren als Michael Jackson en Whitney Houston. “De Congolese rumba was in die tijd super populair en is het nog steeds in Rwanda”, vertelt Ruji. “Die muziek werd afgespeeld op de radio of we keken thuis bij mensen in de buurt naar compilaties van clips op VHS-tapes.”

Op jonge leeftijd leerde Ruji zichzelf ook piano- en gitaarspelen. “Ik kwam er al snel achter dat ik deze instrumenten kon spelen. Ik leerde mezelf eerst keyboard spelen en toen ik een jaar of tien was, ontdekte ik ook het gitaarspelen. Inmiddels kan ik ook noten lezen. Toen ik ging jammen met andere muzikanten, heb ik boeken gekocht en heb ik mezelf geleerd om noten te lezen.” Ruji schreef op zijn elfde zijn eerste eigen nummer. Inmiddels heeft hij honderden songs geschreven. De grote voorbeelden en muzikale invloeden van Ruji zijn naast Michael Jackson ook R. Kelly en Ed Sheeran.

Op dit moment schrijft Ruji in de studio aan zijn allereerste soloalbum. “De thematiek in mijn nummers is zelfversterking. Ik geloof dat de kracht van ieder persoon binnenin zit. Het is belangrijk dat iedereen de kracht in zichzelf vindt. Ik denk dat dit in iedereen zit, maar je moet het wel leren herkennen en benutten. De laatste tijd ben ik hier heel erg mee bezig. Ik probeer ook dagelijks te mediteren.” Met zijn muziek hoopt Ruji wereldwijd mensen te raken en te inspireren. “Ik hoop dat mensen door mijn muziek leren relativeren. Belangrijke waarden in mijn leven en in mijn muziek zijn hoop, respect en (zelf)liefde. Iedereen is uniek, maar wij zijn allemaal gelijkwaardig.”

06/04/2024
Sribi Switi
Theater Zuidplein
01/04/2024
Sribi Switi
Podium Mozaïek
24/03/2024
Sribi Switi
Theater Kumulus
17/03/2024
Sribi Switi
TAQTA Theater de Vest
03/03/2024
Sribi Switi
Musis
25/02/2024
Sribi Switi
Meervaart Theater
24/02/2024
Sribi Switi
Theater Het Klooster
bottom of page