top of page

Celesta da Vinci

Celesta da Vinci
foto Bryan Stricker.jpg
foto Bryan Stricker.jpg
foto Bryan Stricker.jpg
foto Bryan Stricker.jpg
  • 30 min. tape act

Celesta da Vinci (echte naam Mireya Derksen) is een Nederlandse classical crossover zangeres met een stembereik van drie octaven. Celesta’s authentieke sound krijgt een persoonlijke touch door haar fascinatie voor het universum, wetenschap en fantasiewerelden. Deze thema’s komen regelmatig terug in haar liedjes. Eind 2022 publiceerde Celesta haar filmische muziekcompositie ‘The Fantasy Rhapsody’ op platforms zoals Spotify. In de videoclip op haar YouTube kanaal zijn de zandschilderingen van De Zandtovenaar te zien.


Celesta is geboren op 19 juni 2000 in Nijmegen en woont met haar ouders en katten in Beuningen. Door haar Indische oma heeft Celesta al heel jong kennisgemaakt met veel verschillende muziekstijlen en zingen. Ze was vier jaar oud toen ze voor het eerst optrad voor groot publiek bij het overlijden van haar oma. Op haar zesde begon ze met pianoles en op haar negende, na het horen van sopranen als Charlotte Church, Sarah Brightman en Mirusia Louwerse, zei Celesta tegen haar ouders dat ze ook zo wilde kunnen zingen en is ze begonnen met klassiek zangles. In haar jeugd heeft ze verschillende zangdocenten gehad, waaronder Donij van Doorn (sopraan bij André Rieu) en ze heeft een jaar vooropleiding gedaan in de Jong Talent Klas van Artez Conservatorium, waar zij les kreeg van operazangeres Elena Vink. Daarnaast heeft ze veel musical-, muziektheater- en acteerlessen gevolgd.


Als kind zocht Celesta al muzikale uitdagingen en deed ze mee aan Kinderen Voor Kinderen (2009-2011) en het Junior Songfestival (2014-2015), waarvoor ze voor het eerst zelf liedjes ging schrijven. Toen Celesta elf jaar oud was won ze de lokale talentenjacht Beuningen Kids Got Talent en in 2016 maakte ze indruk bij een Brabantse talentjacht en won ze de publiekprijs met een unieke combinatie van symfonische rock en klassiek. Op zeventienjarige leeftijd deed Celesta mee aan de Duitse Got Talent show Das Supertalent (RTL) met een nummer uit ‘The Phantom Of The Opera’, waarvoor ze een staande ovatie van het publiek ontving. Datzelfde jaar werd ze genomineerd voor het Prinses Christina Compositie Concours als jonge componist en mocht ze haar eigen compositie voor piano en zang live in een concertzaal ten gehore brengen. Ze heeft inmiddels ook ruime ervaring met fotoshoots en interviews voor radio en tv, zoals bijvoorbeeld Omroep Gelderland en Omrop Fryslân. In 2020 bereikte Celesta de halve finale van het tv programma We Want More (SBS6) en in 2022 won ze de tweede prijs op het Nederlands kampioenschap voor levende standbeelden (NK Living Statues) als de zingende Maria. Celesta heeft in haar muziekcarrière samengewerkt met o.a. Laurens van Rooyen (pianist), Amira Willighagen (winnares Holland’s Got Talent 2013), Marco Bakker (zanger), Frank Affolter (zanger en pianist), Michelle Sweegers (harpiste), Daniël Verstappen (pianist) en als gast sopraan bij de koninklijke zangverenging Mastreechter Staar.


In 2019 startte ze haar samenwerking met de Amerikaanse contra-alt Anastasia Lee uit de muziekgroep REGINA (voorheen Tre Principesse). In coronatijd heeft ze met Hannah Holgersson en de wereldberoemde zangeres Jackie Evancho virtuele duetten gezongen op YouTube. Met Anastasia Lee heeft ze een internationale chatgroep voor jonge classical crossover zangeressen opgericht. In coronatijd hebben ze met hun muziekvideo’s wereldwijd mensen een hart onder de riem gestoken. In 2022 maakte Celesta haar grote debuut als componist met haar filmische muziekcompositie ‘The Fantasy Rhapsody’: een muzieksprookje die zij samen met De Zandtovenaar (bekend van het tv programma ‘Kerst Met De Zandtovenaar’) tot leven bracht. Celesta vertelt: ‘The Fantasy Rhapsody is gebaseerd op een periode uit mijn kindertijd waarin ik ernstig ziek was. Ik kon mij terugtrekken in een fantasiewereld waar me veilig en sterk voelde. Verbeelding en muziek gaven me als kind veel positieve energie en dat doet het nog steeds!’


Sinds 2023 treedt ze op onder de artiestennaam Celesta da Vinci. Celesta verwijst naar zowel haar passie voor muziek (Celesta is een muziekinstrument) als haar passie voor wetenschap en het universum. Da Vinci verwijst naar Leonardo da Vinci: iemand met veel interesses die zich zowel met de wetenschap als met de kunsten bezighield. Een aantal eigen nummers van Celesta gaan dan ook over het universum: ‘Ticket To Mars’, ‘Starlight Voyager’ en ‘Big Bang Drums’. Als kind was Celesta al bezig met sterrenkunde. Zo heeft ze in 2008 Kennedy Space Center in Florida bezocht, maakte zij op haar negende haar eigen telescoopje bij de jeugdsterrenwacht en won ze in 2013 een prijs: een opblaasplanetarium waar alle kinderen van de school in mochten. In 2018 won ze een prijs met haar profielwerkstuk over wiskundige dimensies en de snaartheorie, waarvoor ze stage had mogen lopen bij ESA (European Space Agency). Ze ontving voor haar werkstuk een officiële erkenning van de NVON (Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen) voor een bijzondere prestatie in natuurkunde. In 2023 was ze proeflezer van het boek ‘Van Getal Naar Heelal’ van wis- en natuurkundige Marcel Vonk. Celesta wil graag naar de universiteit om Natuur- en Sterrenkunde te studeren. Ooit hoopt ze een ‘zingende wetenschapper’ te worden.


Op haar YouTube kanaal publiceert ze niet alleen professionele muziekvideo’s, maar ook vlogs over haar reizen (ze is al in 26 landen geweest) en ‘behind the scenes’ video’s. Praten over maatschappelijke problemen vindt Celesta erg belangrijk. Maatschappelijke onderwerpen die haar erg raken zijn o.a. onderwijs, dierenwelzijn en de zorg. Als sport doet Celesta aan boogschieten. Ze heeft een mooie houten Keltische boog, die te zien is in haar videoclip ‘The Cry Of This Land’. De Ierse cultuur, taal en muziek zijn een inspiratie voor haar en haar verhalen. Als kind ontwierp ze vaak eigen personages en werelden met haar tekeningen en schetsen. Als veertienjarige bracht ze het fantasierijke kinderboekje ‘Door ijs en zon’ uit.

29/09/2024
Harptasia
Kapel Op 't Rijsselt
22/09/2024
Harptasia
Gasthuiskapel
15/09/2024
Harptasia
Torenlaan Theater
14/09/2024
Harptasia
Pitboel Theater
07/09/2024
Harptasia
Middelburgs minitheater
01/09/2024
Harptasia
Lodewijkskerkje
bottom of page